هوش مالی و اقتصادی

هوش مالی در واقع مفهومی ذهنی است که به عملکرد یا کارهای خاصی اشاره دارد که ثروت را به زندگی شما میآورند.
هوش انسان به چندین بخش مختلف تقسیم شده است. که یکی از مهم ترین هوش ها، هوش مالی است و در سرتاسر جهان بسیار کارآمد است.هوش مالی یعنی، افراد بتوانند همانند هوش هیجانی در کمترین زمان به پول برسند و یا مشکلات مالی خود را با استفاده از این مهارت حل کنند.بدون رشد هوش مالی یقینا حتی یک فرد موفق و یا شخصی که پول زیادی بدست آورده، هر چه قدر هم که دارای پشتوانه مالی باشد شکست خواهد خورد.
کسانی که هوش مالی بالایی نسبت به دیگران دارند ، تصمیمات مالی بهتری میگیرند و کارهایی که انجام میدهند باعث پیشرفت مالی آن ها میشود و کسانی که هوش مالی ضعیف تری دارند ، همواره گرفتار بدهی ها و مشکلات مالی فراوان هستند.
هوش مالی یا هوش اقتصادی یعنی مجموعه تشخیص ، تصمیم و اقداماتی که یک فرد در جهت مدیریت مالی زندگی خود و کسب و کارش بکار میگیر.(رابرت کیوساکی نویسنده کتاب ” پدر پولدار پدر بیپول ”)
رابرت کیوساکی هوش مالی را رفتار فرد با پول دانسته که بر پایه سه مفهوم سرمایه، بدهی و جریان مالی استوار است. نوع کسبوکار، میزان درآمد و سرمایه ثابت، مقدار پولی که ماهانه از حساب خارج میشود و از همه مهمتر مسیر و جریانی که این دو در آن حرکت میکنند نشاندهنده هوش مالیِ فرد است.
کیوساکی هوش مالی را در ۵ جنبه دسته بندی کرده است و معتقد است برای موفقیت هیچکدام بر دیگری برتری ندارد و با تقویت همه آنها هوش مالیِ فرد بالا میرود.
۱.کسب درآمد بیشتر
۲. حفظ و نگهداری از پول
۳. برنامهریزی و بودجهبندی پول
۴. استفاده از پول و اهرم ساختن از پول
۵. پیشرفت در دانش مالی
که در هرکدام از این 5 جنبه نقش هوش مالی را به طور مختصر بررسی میکنیم.
۱.هوش مالی در کسب درآمد بیشتر: میزان درآمد با هوش مالی رابطه مسقیم دارد یعنی هر چه درآمد مالی شما بیشتر باشد ، هوش اقتصادی شما نیز بالاتر است. کنترل احساسات و افکار در کسب درآمد بیشتر بسیار حائز اهمیت است. باید همواره رضایت خاطر داشته باشید و آینده اقتصادی خود را برای کمی پول تباه نکنید ، اگر در مسیر اعتماد به نفس داشته باشید و هرگز تسلیم نشوید میتوانید مشکلات مالی را حل کرده و مقدار درآمدتان را نیز افزایش بدهید .
۲. هوش مالی در حفظ و نگهداری از پول: روش هایی که جهت حفظ پول به کار میگیرید مخصوصا حفاظت در مقابل مالیات دومین جنبه هوش مالی است . چنانچه ضریب هوش مالی شماره ۲ فردی پایین باشد، مالیاتهای بیشتری پرداخت خواهد کرد و هزینههای بیشتری بر دوش او خواهد بود.
۳.هوش مالی در برنامهریزی و بودجهبندی پول: اطلاعات مالی شامل دانش مفاهیم مالی و علاوه بر آن اطلاعات درباره سرمایه گذاری های شما است ، توجه داشته باشید که تا میتوانید تصمیمات مالی خود را از روی احساس انجام ندهید و بر پایه اطلاعات کاملی باشد ، برای آن که تصمیمات سازنده ای بگیرید باید واقعیات را از تفکرات و رویا جدا کنید .
۴. هوش مالی در استفاده از پول اهرم ساختن از پول: این جنبه از هوش اقتصادی مربوط به مقدار پولی میشود که بعد از پرداخت هزینه ها برای شما باقی می ماند ، برای حل این مشکل دو راه وجود دارد : باید مخارج خود را کم و درآمدتان را زیاد کنید .ضریب هوش مالی شماره ۴ بر اساس نسبت سودآوری به سرمایهگذاری ارزیابی میشود.
۵. هوش مالی در پیشرفت در دانش مالی:
قبل از اینکه بتوانید بدوید، باید راه رفتن را بیاموزید،در این جمله نکتهی بسیار خردمندانهای نهفته است.این امر دربارهی هوش مالی صدق میکند.پیش از آنکه مردم بتوانند یاد بگیرند که چگونه از محل سرمایهگذاری خود صاحب سودهای چشمگیر شوند (ضریب هوش مالی شماره ۴: اهرم ساختن از پول)، باید نحوهی راه رفتن را بیاموزند، بدین معنا که اصول و قواعد هوش مالی را یاد بگیرند.
یکی از دلایلی که بسیاری از مردم با ضریب هوش مالی شماره ۴، اهرم ساختن از پول، مشکل دارند، این است که یاد گرفتهاند پولشان را به دست «کارشناسان» مالی همچون بانکها و صندوقهای مشترک سرمایهگذاری بسپارند.
مشکل سپردن پولتان به کارشناسان مالی این است که خودتان از یادگیری باز میمانید و نمیتوانید هوش مالی خود را افزایش دهید و در نتیجه نمیتوانید کارشناس مالی شوید.اگر فردی دیگر پول شما را مدیریت کند و مشکلات مالی شما را حل نماید، شما نمیتوانید هوش مالی خود را افزایش دهید. در واقع، شما با پول خودتان باعث پرورش هوش دیگران میشوید!
چنانچه بنیانی مستحکم از دانش مالی داشته باشید، ارتقاء هوش مالی برایتان آسان است؛ اما در صورتی که ضریب هوش مالی شما ضعیف باشد، دانش مالی جدید میتواند برایتان گیجکننده و دارای کمترین ارزش باشد.
با توجه به عملکرد فرد در هرکدام از انواع هوش مالی که در بالا ذکر شد، فردی را دارای هوش مالیِ بالا میگویند که دارای خصوصیات زیر باشد:
۱. دارای ایده عملیاتی مشخص
۲. سرمایهگذاری و پساندازِ حداقل ۱۰ درصد از درآمد
۳. مدیریت مخارج
۴. دارای برنامه بلندمدت و کوتاهمدت
۵. کاهش بدهیها تا حد امکان
۶. مشاوره با متخصصین و کارشناسان
۷. همواره در حال یادگیری مهارتها و راهکارهای نوین در کسب درآمد بیشتر
آیا هوش مالی را میتوان تقویت کرد؟ پاسخ مثبت است و در ادامه به چند راه برای بالا بردن و تقویت هوش مالی اشاره میکنیم
تقویت هوش مالی :
باید توجه کنید که هوش مالی با ضریب هوش مالی متفاوت است . ضریب هوش مالی، توانایی بالقوهای بوده که با تقویت آن تبدیل به بالفعل که همان هوش مالی است، میشود. بنابراین تنها ضریب بالا نشان باهوشی نیست. برای مثال در دو فرد با درآمد ماهانه یکسان، کسی در هوش مالیِ بالاتر است که پس از کم کردن بدهیها و مخارج، پول بیشتری برایش باقی بماند.
بنابراین با آموزش و بهکارگیری روشهای تقویت هوش مالی، میتوان به موفقیت بیشتری در مسائل اقتصادی دست پیدا کرد.از نظر مالی، سواد آموزی یک شبه اتفاق نمیافتد و با خواندن فقط یک کتاب انجام نمیشود. این موضوع از طریق آموزش، تجربه عملی و درسهای زندگی اتفاق میافتد.
۵ راهکار ساده برای تقویت و افزایش هوش مالی :
۱. طرز تفکر خود را تغییر دهید :
تا زمانی که افکار و تفکرات قبلی خود در مورد پول و راههای رسیدن به آن عوض نشود، هیچچیز دیگری نیز تغییر نخواهد کرد. بنابراین در اولین قدم به دنبال کسب درامد بیشتر باشید نه خرید بیشتر. هوش مالی، یعنی هنر تفکر عاقلانه مالی پس با نگرشی جدید به مسائل مالی نگاه کنید.
۲. برنامهریزی و هدفگذاری :
اهداف بلندمدت و کوتاهمدتی تعیین کرده و برای رسیدن به هر کدام برنامهریزی منسجم و معینی داشته باشید. بهتر است هدفها را از کوچک به بزرگ تقسیمبندی کنید و جزئیات هر کدام را لحاظ کنید. موفقیت در اهداف کوتاهمدت و کوچک، مشوقی خوب برای پیمودن راه دراز اهداف بلندمدت خواهد بود.
۳. وقت طلاست :
برای تکتک لحظات زندگیان ارزش قائل بوده و از آنها استفاده بهینه کنید. هوش مالی بالا نیاز به ممارست و تمرین و صرف زمان زیادی است تا به نتیجه دلخواه برسد و تنبلی و سستی شما را از اهدافتان دور میکند.
۴. کنترل هزینهها و مخارج :
از همین امروز شروع کرده و هزینههای اضافی را تا حد امکان پایین بیاورید. لیست خرید تهیه کنید و طبق آن وسایل ضروری را تهیه کنید. بدهیهای کوچک را پرداخته کرده و تا جایی که ممکن است از وام و قرض جدیدی استفاده نکنید. پسانداز را فراموش کنید هرچند مقدار آن بسیار کم باشد.
۵. افزایش مطالعه و یادگیری :
استفاده از تجربیات و آموزشهای افراد موفق نقش چشمگیری در تقویت هوش مالی دارد. متأسفانه سیستم آموزشی مدارس و حتی دانشگاهی ایران بیشتر حقوقبگیری و کارمندی را آموزش میدهند تا کارآفرینی و کسب درآمد. اما پس از گسترش فضاهای مجازی، دورههای تقویت هوش مالی رشد خوبی پیدا کرده است که شیوهها و روشهای تقویت هوش مالی را به شکل اصولی و عملی یاد میدهد. همچنین مطالعه کتاب مدیران موفق و میلیاردهای دنیا و آشنایی با راههای کسب درآمد آنها، نیز کمک خوبی در تقویت هوش مالی به شما میکند.
پول داشتن تنها بهمنزله ثروتمندی نیست و اگر شخص پولدار راههای درست مصرف کردن و نیز افزایش بیشتر آن را نداند، امکان از دست دادن پول و سرمایه او بسیار بالا است.هوش مالی جزئی از IQ هر فرد است که به میزان تسلط و آگاهی او در حل مشکلات مالی و همچنین یافتن طرحها و ایدههای جدید برای کسب درآمد بیشتر است. بنابراین در ضمیر هر فرد وجود داشته که با تمرین و ممارست و نیز کسب دانش و تقویت راهکارهای اثبات شده، به فردی باهوش مالی بالا مبدل میشود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.